Anders og Ann Sofie håber, at denne artikel er fuldstændig ligegyldig om fem år
Ligestilling

Anders og Ann Sofie håber, at denne artikel er fuldstændig ligegyldig om fem år

De er nybagte forældre og ledere i samme milliardvirksomhed. Og så er de begge to lige vigtige i deres respektive roller.

Foto: Caroline Bundgaard
12. maj 2023

“Egentlig håber jeg jo, at det her slet ikke vil være en historie om fem år,” siger Anders Damm Christensen og smiler til Ann Sofie Andersen.

Hun er lige nu på barsel med parrets søn, mens Anders passer sit lederjob i IT-mastodonten KMD.

Efter en fælles sommerferie bliver rollerne byttet om, når Anders Damm Christensen for alvor tager hul på sine 24 ugers barsel, og Ann Sofie vender tilbage til sin lederstilling i KMD.

Det eneste, der ikke ændrer sig, er parrets lønninger, som tikker ind hver eneste måned.

Vi har sat dem stævne for at høre om deres ligelige fordeling af arbejde og forældreskab, om de skeptiske reaktioner, og om de læringer de selv har haft som ledere:

Hvordan har I indrettet jeres barsel?

Ann Sofie: Vi holder cirka seks måneders barsel hver. Og så udnytter vi muligheden for at få noget kvalitetstid sammen, når vi holder fælles sommerferie i en måned.

Anders: Da Folketinget vedtog den nye barselslov med 11 ugers øremærket barsel til begge forældre, gik KMD skridtet videre og indførte 24 ugers barsel med fuld løn til hver forælder. Der var Ann Sofie gravid, og så blev vi jo nudget til at støtte op om det.

Havde I indrettet jer anderledes, hvis KMD ikke tilbød gunstige barselsvilkår for begge forældre?

Ann Sofie: Det tror jeg ikke. Det betyder noget for mig, at vi begge to kan få noget kvalitetstid med vores søn – og at vi kan komme tilbage og dyrke vores arbejdsliv. Men det betyder også noget for de kandidater, vi gerne vil tiltrække og fastholde i KMD. Så jeg synes, det er fedt at være en del af en arbejdsplads, som tager det her alvorligt.

Anders: Nu er vi også i en privilegeret branche, hvor vi godt kunne have bedt om seks måneders barsel hver, selv hvis KMD ikke havde indført lige barsel med løn. Men det er ikke sikkert, jeg kunne det, hvis jeg for eksempel var murer eller VVS’er, og som den første mand kom og bad om et halvt års barsel. Så kan det godt være, jeg havde fået at vide, at jeg kunne finde et andet sted at arbejde.

Hvilke reaktioner er jeres beslutning blevet mødt med?

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?