Hvordan får du dine medarbejdere til at blive? Fem historier giver dig svaret
Arbejdspladsen

Hvordan får du dine medarbejdere til at blive? Fem historier giver dig svaret

Hvorfor kan det være svært at fastholde medarbejdere? Og hvad får dem til at blive? Det kan du blive klogere på her, hvor vi har samlet fem tophistorier om fastholdelse.

Foto: Claus Søndberg.
23. maj 2022

Der er kamp om arbejdskraften i Danmark.

I flere brancher er rekruttering svært. Det betyder, at fastholdelse af medarbejdere bliver ekstra vigtig, fordi deres erfaring er en vigtig ressource for virksomheden.

Men heller ikke dét er altid nemt. Eksempelvis sagde rekordmange danskere deres job op i første halvdel af 2021.

Så hvad skal der til for at få medarbejderne til at blive, så der ikke er stor udskiftning?

Det spørgsmål har vi stillet ledere, der er gode til at fastholde medarbejdere, ligesom vi har stillet det til medarbejdere, der vælger at blive i en branche, som andre flygter fra.

Du finder svaret i fire artikler og en podcast herunder. God fornøjelse.

’’Jeg ønsker ikke medarbejdere, der kun er her for lønnens skyld’’

Foto: Claus Søndberg
Foto: Claus Søndberg

I it-branchen har man længe været fokuseret på fastholdelse og rekruttering af medarbejdere. Der er nemlig stor efterspørgsel på it-kundskaber. Både på det private og offentlige arbejdsmarked.

IT-branchen har altså sort bælte i fastholdelse. Men hvad er det, de gør? Og hvad kan andre brancher lære af dem?

Vi har taget en snak med Morten Hovaldt, der er direktør for den nordjyske it-virksomhed Complea. Hans medarbejdere får mange jobtilbud udefra, alligevel formår han at fastholde dem.

Morten Hovaldt mener selv, at det skyldes deres anderledes fokus på fastholdelse. Han tror ikke på, at bonusordninger og mere på lønsedlen er vejen frem, han tror i stedet, at motivationen skal findes et helt andet sted.

’’Hos Complea har vi et ekstraordinært godt sammenhold blandt medarbejderne, og vi vægter det højt. Det er vigtigt for os, at vores medarbejdere trives i et arbejdsliv, der er tilpasset den livssituation, den enkelte medarbejder står i. Vi har eksempelvis en stor grad af fleksibilitet.’’

’’Jeg tror, at det er vigtigt, at man som ledelse husker at påskønne medarbejderne, så de føler sig vigtige. Det kan være et personligt julekort, en lille overraskelse på skrivebordet i ny og næ, fejring af de fælles succeser og forkælelse af medarbejderne der, hvor det er muligt.’’

Her kan du læse mere om, hvad Morten Hovaldt mener, at andre brancher kan lære af it-branchen.

Fra København til Thy: Maj og Torben har kastet sig ud i et vestjysk eventyr

Foto: Henrik Bo Rønsholdt
Foto: Henrik Bo Rønsholdt

Turismebranchen har længe oplevet udfordringer med at rekruttere og fastholde medarbejdere. Særligt udenfor de store byer. Det fortæller Peter Krusborg, der er CEO hos Destination Nordvestkysten.

I forbindelse med coronapandemien har flere danskere dog fået øjnene op for at bo langs Nordvestkysten. Mange søger en mere holistisk tilgang til arbejdslivet. De drømmer om fællesskab, nærvær, naturoplevelser, lave faste udgifter og roligt tempo, og det kan landsdelen tilbyde.  

Derfor håber Peter Krusborg, at flere samtidig får lyst til at tage aktiv del i turismebranchen – ligesom Maj og Torben, der er flyttet fra København til Klitmøller for at drive en campingplads.

Sidste vinter forelskede de sig hovedkulds i det barske hav og de rå klitter, da de ved et tilfælde kom forbi campingpladsen på en kantareljagt i Klitmøller med et vennepar.

Maj og Torben havde længe drømt om at arbejde i en sæsonvirksomhed, så de kunne rejse rundt i hele verden om vinteren. Derfor er de enige om, at turismebranchen har mange fordele – og det er det helt rigtige for dem.

Her kan du læse mere om Maj og Torbens arbejdsliv.

Ville du skifte job, hvis du fik 25 procent mere i løn? Det vil flere af Pers medarbejdere ikke

Foto: Karen Haaning
Foto: Karen Haaning

En 25-procents lønstigning. Det er flere medarbejdere ved Revisionshuset Tal og Tanker blevet tilbudt andre steder. Men medarbejderne har ifølge medstifter af revisionshuset Per Jensen valgt at takke nej.

Han mener, at revisionshuset er dygtige til at fastholde medarbejdere, fordi menneskerne er lige så vigtige som bundlinjen.

”Jeg har nogle gange haft regnestokken fremme og set, hvad sker der med økonomien per medarbejder, hvis du beder dem om hver især at overarbejde 600 timer om året. Det er helt vildt, så mange penge der er i det. Det er helt vildt. Så jeg kan da godt sætte mig ind i, hvorfor nogle revisionshuse beder medarbejderne arbejde så meget. Det er nemt at sætte et mål og råbe til folk, at de skal løbe. Men det er bare ikke i orden. I min verden er det i hvert fald ikke,” siger Per Jensen.

Coach og ledelsesudvikler Susanne Frandsen har hjulpet revisionshuset med at sætte fokus på det hele menneske. Det, mener hun, er vigtigt for medarbejdernes trivsel og udvikling.

”Det, vi har i vores rygsæk, er ikke adskilt fra os, når vi er på arbejde – ligesom arbejdet heller ikke er adskilt fra os, når vi er derhjemme. Vi er hele mennesker. Så hvis mennesker skal være i flow i deres arbejdsliv, er de også nødt til at være i flow i sig selv,” siger hun.

Her kan du læse mere om revisionshuset og tankerne bag.

Skal man takke ja til et spændende jobtilbud, selvom man er glad for sit nuværende job?

Foto: Claus Søndberg. Grafik: Lise Russell.
Foto: Claus Søndberg. Grafik: Lise Russell.

Det dilemma zoomer vores podcast ”Vi arbejder med det” ind på i dette afsnit, som har særligt fokus på fastholdelse.

I episoden medvirker Peter Møller Madsen, der er festivalleder for Nibe Festival, og som har haft det samme job i mere end 17 år. Derudover medvirker Nicolaj Holm, der er administrerende direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center, og som bevidst har kastet sig ud i flere forskellige jobs, han ikke vidste meget om.

Her kan du få svar på, hvorfor Nicolaj Holm har takket ja til spændende jobtilbud, mens Peter Møller Madsen har takket nej.

Samsung-direktør: Vi skal skabe arbejdspladser, som medarbejderne vil gøre sig umage for at forblive en del af

Foto: Martin Damgård
Foto: Martin Damgård

Vi skal ikke fokusere på at fastholde medarbejdere. Vi skal fokusere på at skabe nogle arbejdspladser, der er så attraktive, at fastholdelsen bliver noget, der sker helt automatisk.

Det mener Rikke Holmgaard, der er HR direktør for Samsung i Aalborg.

”Det skal være arbejdspladser, som medarbejderne bliver inspireret af, som de vil gøre sig umage for at blive en del af - og gøre sig umage for at forblive en del af. Arbejdspladser hvor kravene er høje, men kærligheden stor, og hvor man kan være den, man er. Arbejdspladser som ikke skal kæmpe for at fastholde medarbejderne, men som skal inspirere dem til at tænke, at det er lige præcis hér, jeg gerne vil være - i en verden hvor jeg har 1000 andre muligheder,” siger hun.

Hun mener også, at anerkendelse af medarbejderne er vigtig.

”Hvis de ved, at de bliver lyttet til, når de taler, at de bliver rummet og gerne må lave fejl – men at de også gerne må juble, når de lykkes med noget. Så tror jeg på, at man får skabt en kritisk masse af gode, kompetente mennesker, som andre gode, kompetente mennesker gerne vil arbejde sammen med”.

”Fastholdelse handler om mere end en lønstigning, bonusordning, firmabil og en god kantine,” siger hun.

Her kan du blive klogere på, hvordan Rikke Holmgaard mener, at arbejdspladser kan få nemmere ved at fastholde medarbejdere, hvis de flytter deres fokus.